Fűtőpanel fogyasztás mérése, teszt

Elektromos fűtőpanel fogyasztás mérése, teszt, programtermosztátok előnyei, konvekciós fűtés teszt

 

Elektromos fűtésekkel kapcsolatban érdeklődők majdnem legfontosabb kérdése a bizonyos mennyit fogyaszt, tekeri-e a villanyórát, mennyire gazdaságos az ERP kompatibilis programozható termosztátok használata, lehet-e vele spórolni. Mégsem található elég fogyasztás mérés és elektromos fűtőpanel teszt, hogy reális vélemények alakulhassanak ki pl. a norvég fűtőpanelek használhatóságáról.

energia megtakarítás

Sok ember egyszerűen nem hiszi el, hogy egy lakás fűtésénél milyen komoly gazdaságossági haszna van a komfort és ECO (spórolós) hőmérsékletek váltogatásának. Azt mondják, hogy hiába vesszük napközben és éjszaka lejjebb a hőmérsékletet a termosztáton, a visszafűtés ugyanannyi energiát emészt fel majd, mint amennyit megtakarítottunk.

Pedig mennyire nem igaz ez!

A fizikai számításokat és bizonyítást most teljesen mellőzve a következő egyszerű fogyasztásmérést csináltam itthon. Következzen egy egyszerű elektromos fűtőpanel teszt.

Adott a Kisfiam 11 m2-es szobája, ahol már sok éve egy kifutott 1000W norvég NOREL fűtőpanelt használunk, mely gyakorlatilag a GLAMOX TPA10+ET butított (olcsóbbított) változata. Vásároltam egy BT fogyasztásmérőt, ami okostelefonos applikációval rendelkezik és egyszerűen dokumentálhatóak az eredmények. A külső hőfok éjszaka mínusz 3-5, nappal max. plusz 5-7 C fokra ment fel. Az átlagosan használt belső szobahőmérséklet 21 C Fok. A szoba ugyan sarokszoba, de jól hőszigetelt. A mérés alatt ügyeltem, hogy az ajtó mindig zárva legyen, ne befolyásolja a lakás belső hőmérséklete illetve az ajtónyitogatás.

elektromos fűtőpanel fogyasztása
Első nap

fogyasztás mérése elektromos fűtőpaneleknél

Második nap

A fűtőpanel teszt során a fogyasztás mérése óránkénti bontásban látható a képeken, mértékegység a KWh!

Mi az ami feltűnő? Először is látható, hogy a sokat hangoztatott működési idő, a 24 órából max. 8 órát működik effektíven maximálisan bizonyított. (pedig még picit alá is van méretezve a szoba) Látható, hogy óránként az éjszakai hidegben sem fogyaszt a fűtőtest többet, mint 0,33 kWh-t, azaz 1 kwh-hoz viszonyítva a fogyasztás pontosan egyharmad! Pedig a NOREL norvég fűtőpanel termosztátja nem épp a legkorszerűbb, a 2018-as ERP energetikai előírásokat bizony már nem elégíti ki, és mégis…

És akkor jöjjön a programtermosztát szerepe!

Mivel a fűtőpanelünk nem programtermosztátos, így az Eco időszakot egyszerűen a termosztát letekerésével oldottam meg. Jól látható, hogy a Fiam ébredése és kelése után (kb. 7 óra 20-kor) a termosztátot letekertem, mégpedig az éjszakai 20 fokról 16 C fokra. Az iskola ideje alatt a szoba 16 fokon üzemelt. Mivel nem hűlt le 16 fokig sem, így gyakorlatilag a fűtőtest nem működött a Fiam hazaérkezéséig, 14 óráig.

Pontosan 7 óra használatot, azaz 7 x 0,33 kwh-t takarítottam meg ennyi idő alatt! 2,31 kWh volt az energia megtakarítás.

14 óra 55-kor visszatekerve a termosztátot a 21 fokra, a fűtőpanel megkezdte a visszafűtést. Jól látható, hogy az átlaghoz képest 15 és 16 órakor történt csak többletfogyasztás, mégpedig összesen a két óra alatt kb. 0,33 kWh.

Elmondható tehát, hogy a komfort hőfokra történő visszafűtés alig 1 órai használattal járó plusz fogyasztást eredményezett, azaz csak az iskola idő alatt 6 órás használattal egyenértékű fogyasztáscsökkenést értünk el, ami pontosan 25%! Az is látható, hogy 1-2 órás időszakra nem érdemes megváltoztatni a hőmérsékletet, de ha már a munkaidő és alvásidő sávra odafigyelünk, komoly összegeket spórolhatunk meg.

A második napi grafikonon is ugyanez olvasható le, itt a visszafűtés még 0,33 kwh-ba sem került.

Ami lényeges még, hogy az éjszakai hőmérséklet visszavételt nem is alkalmaztam, pedig az egészséges 18 C fokos alvási hőmérséklet programozásával további megtakarítás érhető el, növelve elektromos fűtésünk gazdaságosságát, energiamegtakarítását!

A fenti mérés természetesen nem egzakt, labor körülmények között történt, de pl. a mi családunknál ilyen körülmények között a fogyasztás jelentősen csökkenthető!

E norvég fűtőpanel teszt alatti fogyasztás mérése azonban minimum egy jó támpont arra, hogy miért éri meg egy drágább készülék megvásárlása hosszabb távon és miért fontos az Unió ERP előírása a fali készülékeknél a programozható termosztátokra vonatkozóan. (Pelle Péter)

Fogyasztásról bővebben itt találtok infókat: ELEKTROMOS FŰTÉSEK FOGYASZTÁSA

Item added to cart.
0 items - Ft