Fűtőpanel vagy központi fűtés

Központi fűtés (elektromos vizes rendszerek) és fűtőpanelek hasonlítása

avagy megéri-e a vizes központi fűtés kazáncseréjénél az elektromos kazánra való áttérés (pl. napelem-rendszeres feleslegnél)

központi fűtés vizes rendszerű vagy elektromos fűtőpanelAz elektromos kazán beépítése akkor szokott felmerülni általában, ha már van egy kialakított vizes rendszer pl. vegyes kazánnal  és napelem rendszer telepítése után a túltermelést el szeretnénk használni vagy amikor teljesen új rendszert alakítanánk ki egy lakásban és a cél az elektromos fűtés.

Hatásfok:

Alapjaiban véve a vizes rendszerek (nemcsak magában a kazán)  hatásfoka mindig kisebb, mint egyszerű és korszerű elektromos konvektoré, fűtőpanelé. A fűtőpanel fűtőbetétje közvetlenül a levegőnek adja át közel 100%-os hatásfokkal a villamos energiát, míg a vizes elektromos kazánnál, sok minden van közben:

Először is a vízkövesedés miatt is előbb utóbb problémássá válik a kazán fűtőbetétjének hőátadása a fűtőközegnek. Aztán ott van a csöveken elvesző hő, ha nem a lakáson belül van a kazán. Hatásfok csökkentő a keringető szivattyú működtetése is.

Vezérlés:

A központi fűtés vezérelhetősége az általában használt 1-2 fűtéskörrel együtt járó 1-2 mérési helyen elhelyezett termosztáttal soha nem lesz olyan egyszerűen és jól használható, az adott lakásfunkcióhoz pillanatok alatt igazítható, mint a fűtőpanelek saját termosztátja.

Gondoljunk csak bele: egy vizes központi fűtésnél egy termosztáttal mérünk pl. a nappaliban, és az összes helyiség radiátorát vagy padlófűtésének teljesítményét kell hangolnunk a nappaliéhoz, hogy közelítőleg a kívánt hőfokot kapjuk. (Aki állított már padlófűtést napokon keresztül a csövek szelepeinek tekergetésével, az tudja miről beszélek:))  Fűtőpaneleknél egy állítás a termosztáton és készen is vagyunk pl. az előszoba 20, gyerekszoba 24, nappali 22 fokos beállításával!

A jobb vezérelhetőség mindig alacsonyabb fogyasztással jár!

Karbantartás:

Vizes rendszereknél elmaradhatatlan az éves karbantartás. A kazánnál fel lehet készülni az egész gyakori fűtőbetét cserékre és az ezzel járó munkadíjra is…
Meghibásodhat a kazánon kívül a szivattyú, a radiátoroknál a különböző csatlakozások, stb.
A fűtőpaneleknél ezalatt nincs semmi probléma, a minimális százalékban jelentkező  hiba megoldása az 5 év garancia!
Összességében törekedni kell az egyszerűségre, így a használat nem okoz meglepetést!

Szükséges áramkapacitás:

Több helyen is elmondtuk már, hogy egy ház vagy lakás fűtési teljesítmény igényét nem a használt fűtési rendszer fajtája határozza meg. A használt  (beépített) teljesítmény csak a készülék hatásfokától függ, azaz esetünkben akkor kell a legkisebb kapacitás, ha a hatásfok közelít a 100%-hoz. (Itt most nem beszélünk a hőszivattyús rendszerekről)
Tehát, ha pl.az elektromos kazánnak 3x16A szükséges, akkor a fűtőpaneleknél sem kell több!

Bekerülés, beruházási költség

Új elektromos fűtésrendszer esetén a fentieken kívül még a beruházásunk költsége is töredéke egy vizes rendszernek, így tényleg semmi nem indokolja a központi rendszerek használatát.


FŰTŐPANELEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA SAJÁT HONLAPUNKON


Előny az átmeneti fűtési időszakban (tavasz, ősz)

Enyhébb időben nem szükséges a teljes rendszert beindítani , mint a központi fűtésnél. Elég csak az adott helyiségben használni a fűtőpanelünket!

A fenti előnyök miatt még azoknak is kedvezőbb választás a helyiségenként elhelyezett fűtőpanel, akiknél már ki van alakítva a vizes központi fűtés pl. kazán nélkül. (A kazán árából akár 5-6 helyiséget is fűthetünk már elektromos konvektorral, sőt eladva az esetleg felszerelt radiátorokat még mindig jól járunk a fenti szempontokat figyelembe véve.)

Akik már működő vizes rendszert szeretnének kiegészíteni elektromos kazánnal, pl. vegyes kazán mellé temperálni vagy napelem-rendszeres túltermelés elhasználásához.

Itt is jobb választás néhány fontos helyiségbe elhelyezni villanyradiátort pl., mert egy vegyes kazánnál általában éjjel kell temperálni a hálószobákat és az átmeneti fűtési időszakban is jobban járnak a panelekkel.

Áramtöbbletnél általában a nyáron termelt plusz legfeljebb néhány helyiség teljes fűtésidényes kifűtéséhez elég, így ismét csak néhány konvektor vagy akár infrapanel beépítésének van értelme.


FŰTŐPANELEK FOGYASZTÁSÁRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA

Item added to cart.
0 items - Ft