Gyakori kérdések

A közhiedelemmel ellentétben nincs szükség 3 fázisos hálózatra. Ezek a norvég és francia fűtőtestek nem nagyfeszültségről működnek, hanem normál, 230V-ra van szükség az üzemeltetéshez. Problémát csak a rendelkezésre álló Amper okozhat.

Általánosságban elmondható, hogy kisebb lakások (30-50m2) átállásánál az ingyenes 32A elég lehet! (ez az alapterület annál nagyobb, minél jobb a lakás hőszigetelése)

Ha nagyjából kiszámolta a lakásába szükséges fűtésteljesítményt, akkor a kapott wattot ossza el 230-cal és megkapja a fűtéshez szükséges áramerősséget.

(Pl. 4500W összteljesítményhez 4500/230= 19,6 Amper szükséges)

Szakembereinkhez is fordulhat nyugodtan! Árajánlat kérésekor erre is kitérünk, mindig megküldjük a működtetéshez szükséges Amper szükségletet!

Ha nincs elegendő Amper a lakáshoz, akkor érdeklődjön a fejlesztés lehetőségeiről szolgáltatójánál.

Fontos tudni, hogy ma Magyarországon 32 Amper biztosítása ingyenesen jár az áramszolgáltatótól. Azaz, ha csak 16 vagy 25Amper van otthon, egy igénybejelentéssel ez ingyenesen felnövelhető 32-ig. Hálózatfejlesztés – ami költséggel jár – csak efelett szükséges.

Hány watt összteljesítményű fűtőtestet használhatok otthon, ha mást nem használok a fűtéssel együtt?

16 Amper 3.680 Watt

25 Amper 5.750 Watt

32 Amper 7.360 Watt

üzemeltetéséhez elég!

Megfelelő szigetelés és 2,7 m belmagasság alatt kb. 32-35 W fűt be 1 légköbmétert. Ha a minimálisan szükségesnél nagyobb teljesítményű panelt választ, az nem fog lényegesen több energiát felhasználni, hiszen a fűtendő légtér paraméterei nem változnak, illetve mivel gyorsabban eléri a kívánt hőfokot, így ritkábban kell bekapcsolnia. Ez persze csak egy átlagszám, vásárlás előtt lehetőleg egyeztessen kollégáinkkal!

Ha lehet, használja a teljesítmény kalkulátorunkat!! (KATT IDE!!)

Fontos tudni azt, hogy a különböző elven működő fűtésrendszerek energiája nem minden esetben adódik össze.  Emiatt a kiegészítő, vagy rásegítő fűtést első sorban úgy érdemes méretezni, mintha az egész helyiséget csak ADAX panelekkel fűtenénk. Ugyanis ha alul méretezzük a “rásegítést”, akkor nem lesz képes, vagy csak nagyon drága üzemeltetési költséggel, tovább fűteni a szobát.

Lássuk ezt egy egyszerű példán keresztül: egy 20m2-es 2,6 belmagasságú, megfelelő szigetelésű szobát szeretnénk befűteni. Ezt tökéletesen egy 2000W-os ADAX panellel lehet megoldani. Abban az esetben, ha van másfajta fűtési lehetőség is a helyiségben, csak az nem képes 18°C-nál nagyobb hőfokot produkálni, de a felhasználó 22°C-ot szeretne elérni, szükség van kiegészítésre. Nyilván ez nem oldható meg fele akkora teljesítményű, 1000W-os fűtőpanellel, mert az nem lenne képes felfűteni a teljes szobát.

Tehát ebben az esetben szükséges a 2000W-os panelt beépíteni. Ha az 1000 wattos panelt építenénk be a +4°C megtermelése dupla annyi energiába, így kétszer annyi forintba kerülne. Ebből látszik, hogy a kisegítés, tehát a 4°Cmegtermelése akkor érhető el gazdaságosan, ha a teljes szobára méretezzük a berendezést és nem megsaccolni próbáljuk, hogy melyik panel lesz jó a legkisebbek közül.

Az ADAX panelek 4 féle termosztáttal rendelkeznek. Ezek közül 2 manuális/kézi vezérlésű (elektronikus, mechanikus), és 2 programozható (DT-digitális, CRA-rádiófrekvenciás).

A VP10 és VP11 sorozatú fűtőtestek  beépített manuális/kézi termosztátokkal rendelkeznek. A külső megjelenésükben eltérnek, hiszen fokozatmentes hőfokszabályzón a mechanikus esetében min., confort, max. hőfokot lehet beállítani, viszont az elektronikus hőfokszabályzón már numerikus/számozott skálán megközelítően pontos számozással állíthatjuk be hány °C-ot szeretnénk a helyiségben. Lényeges eltérés a belső működésükben van.

A mechanikus (=mozgó) termosztát (KT) bimetállemezre szerelt mágnesekkel működik. A hőfokingadozás szerint a bimetál elhajlik, ekkor összeérnek a mágnes-pofák, így a fűtés bekapcsol. A beállított hőfoktól a hőmérséklet ilyenkor 3-4°C-ot is visszaeshet, mire bekapcsol a termosztát.

Ezzel szemben az elektronikus termosztát (KET/ET) nyomtatott áramkörön elhelyezett hőérzékelőkkel van felszerelve. Emiatt sokkal pontosabb mérést tesz lehetővé, azaz a beállított hőfoktól maximálisan csak 1°C eltérést tesz lehetővé. Ezen kívül a működését egy zöld LED jelzi, így pontosan látható, hogy mikor van működés közben és mikor van kikapcsolt állapotban a fűtőtest.

A digitális termosztát (DT) meghaladva a manuális termosztátokat, már előre programozható, három különböző hőfokot képes egyszerre megkülönböztetni. Beállítható rajta, hogy hányadik nap van a héten, és ezek alapján egy 5 napos és egy 7 napos takarék időszakot van lehetőség megadni, a kívánt időtartamban. Digitális termosztát csak ADAX MULTI és GLAMOX fűtőtestekhez csatlakoztatható.

A negyedik termosztát pedig a Symphony rendszer vezérlőjével szabályozható. Ebben az összeállításban már rádiófrekvenciás távvezérlés is biztosított és percre pontos programozásra van lehetőség. Nem beszélve arról, hogy GSMA modullal mobiltelefonról is kontrollálható a fűtés, ami egy fontos kényelmi szempont lehet egy hosszú téli utazást követő hazaérkezéskor.

A panelek felszerelése szakembert nem igényel (kivéve fürdőszobában vagy „vizes” helyiségekben). A levehető fali konzolok segítségével könnyen a falhoz rögzíthetőek, majd ezt követően a hálózatra kell őket csatlakoztatni.

Amennyiben ön szakember segítségét igényli, kérem keressen fel minket a kapcsolat menüpont alatt található elérhetőség alatt.

A panelek felszereléséhez fúróval, vagy ütvefúróval, csavarokkal és tiplikkel kell rendelkeznie. A különböző falakhoz, különböző vastagságú csavarok alkalmazhatóak:

téglafal: 8 mm tipli + csavar
betonfal: 6 mm tipli + csavar
faház: 3,5 x 500 -as facsavar

Igen, a gyártó az ADAX panelekre 5 év, azaz 60 hónap teljes körű garanciát vállal, ám a meghibásodás valószínűsége a tapasztalatok alapján szinte kizárt. Az Atlantic fűtőpanelekre 2 év gyártói garancia van, de minimális összegért plusz 3 év forgalmazói garanciával kiegészíthető!

Állítsa a hőfok szabályzót maximális hőmérsékletre, majd ha eléri a kívánt hőmérsékletet, kezdje fokozatosan lefelé tekerni, mindaddig, amíg a fűtés ki nem kapcsol. A termosztát ezután ezen a hőmérsékleten tartja a szoba levegőjét.

Mivel ezáltal akár 20%-kal is csökkenthető a fűtési költség. Ezt azáltal lehet elérni, hogy egyszerűen lecsökkentjük a hőmérsékletet éjjel mikor alszunk, vagy nap közben, mikor munkába megyünk. A takarékosság mellett ráadásul élettanilag is kedvezőbb az éjszakai pihenést, 15-18 C°-os hálószobában eltölteni.

A ki/be kapcsolgatás körülményes procedúráját egyszerűen kikerülheti digitális, programozható termosztáttal felszerelt fűtőtestek vásárlásával.

Ha szeretné, hogy a fűtőpanelek automatikusan váltsanak komfort és takarék hőmérséklet között az előre beállított időszakokban (ezzel akár 15% energia megtakarítás is elérhető!), akkor válassza az ADAX MULTI paneleket DT2-es digitális termosztáttal, vagy a GLAMOX DT paneleket vagy pedig az ADAX NEO-t ami beépített digitális programozható termosztáttal rendelkezik. Az ADAX VP10, VP11 valamint VPS használatával szintén elérhető ez a megtakarítás, viszont ezeknél ügyelnünk kell, hogy mindig állítsuk alacsonyabb hőfokra a termosztátot éjszaka, vagy mikor nappal elmegyünk otthonról. Illetve konnektorra csatlakoztatható időzítővel megoldhatjuk a ki/be kapcsolást, bár ez esetben a hőmérsékletet nem tudjuk programozni.

Áramkimaradás idején a panelek leállnak a fűtéssel, 15-20 percen keresztül képesek fenntartani a beállított hőfokot ezt követően már a helység szigetelésén múlik, hogy milyen lassan hűl le a hőmérséklet. Manuális (mechanikus és elektronikus) termosztátokkal felszerelt ADAX panelek esetén az áramszünet végén a bekapcsolva hagyott berendezések zavartalanul működnek tovább. Azonban a digitális termosztátokkal felszerelt ADAX Multi fűtőtestek memóriájából törlődik a beállított program, ha az áramkimaradás tovább tartott 24 óránál. Ilyen esetben amikor újra van áramforrás a panelek gyári beállítás szerint kapcsolnak be, azaz 22°C-on fog üzemelni a panel az újraprogramozásig. Emiatt nyaralókba első sorban manuális termosztáttal rendelkező fűtőtesteket vagy pl. a távoli eléréshez alkalmas ADAX NEO WIFI paneleket ajánlunk.

Item added to cart.
0 items - Ft