KONVEKCIÓS FŰTÉS – infrafűtés – padlófűtés

Konvekciós fűtés (hőáramlásos) – infrafűtés – padlófűtés

Konvekciós fűtés az elektromos konvektoroknál

konvekciós fűtés, elektromos konvektorA panelek (valójában konvektorok) fűtésmechanizmusa a következő: a fűtőtest alján beáramlik a hideg levegő, mely a panel belsejében a lamellás fűtőegységen keresztül felmelegszik, és a magas hőmérséklet különbség miatt az előre nyúló bordákon keresztül a meleg levegő beáramlik a légtérbe.

Nincs benne sem ventilátor, se izzószál, mely égetné és keringetné a port, az egészségre semmilyen ártalmas, vagy kétes fizikai és élettani hatást nem okoz, egyszerűen, a termodinamika elvén működik.

A fali fűtőpanelekkel elérhető konvekciós (levegő) fűtés kicsit hasonló a hagyományos, vizes radiátorok fűtési mechanizmusához, így hasonló elhelyezést is kívánnak. A legjobb hatásfokot megfelelő magasságban a falra szerelve adják le, javasolt az ablak alatti elhelyezés a friss levegő áramlásba való hozzákeverése céljából.

A legismertebb konvekciós fűtőtestekről itt tájékozódhat külön honlapunkon: NORVÉG FŰTŐPANELEK

Fontos, hogy a konvekciós fűtés nem  infrafűtés, hiszen az infrafűtés közvetítő közeg (levegő) nélkül működik. (Boltjainkban gyakran keverik és pl. norvég infrapanelt keresnek…)

Az elektromos konvektorok (fűtőpanelek) és a konvekciós fűtés hosszú idő óta nagy népszerűségnek örvendenek az észak- és nyugat-európaiak körében.

Tiszta fűtési mód, a kazánoknál és más rendszereknél lényegesen olcsóbban és egyszerűbben telepíthetőek.

A napjainkban forgalmazott konvektorok már általában lamellás speciális alumínium ötvözet fűtőbetéttel (nem kerámia:)) melegítik a lemezek között áramló levegőt. Ez az egysoros, kétsoros vagy X keresztmetszetű fűtőbetét hővédelemmel ellátott, csak 3-400 fokos hőmérsékleten működik, így a hatásfoka is jobb, mint a régi izzószálas fűtőtesteké!

Általában beépített, ritkábban pedig cserélhető termosztát végzi a vezérlést elektronikusan (processzoros vezérlés) vagy nagyon ritkán mechanikus ki- és  bekapcsolással. Általában nincs teljesítmény vezérlés, vagy megy vagy nem a teljes teljesítménnyel:)


BŐVEBBEN A FŰTŐKÉSZÜLÉKEK FAJTÁIRÓL ITT!


Infrafűtés

infrafűtés, infrapanel, elektromosInfrafűtés előnyei és élettani hatása

Az infrafűtés ugyanolyan érzést kelt, mint a nap sugárzása. Helyettesíti a nap melegét,nem csak jó közérzetet nyújt, hanem az egészségünkre is számtalan jó hatást gyakorol.

Gyógyászati célokra először Japánban kezdték használni a 70-es években. Az infravörös sugárzás tiszta melegítő sugárzás. Nem okoz kellemetlen bőrfelmelegedést, hanem eljut a mélyebb szövetrétegekhez, és ott fejti ki pozitív hatását.

Infrafűtés mechanizmusa, miért takarékos?

Normál esetben van valamilyen  fűtőtestünk vagy fűtött padlónk, amely folyamatosan melegíti a levegőt, keveri a port.  Ezzel szemben az infrapanel nem a levegőt melegíti és használja hő közvetítőként, (ez csupán másodlagos feladata) hanem az adott helyiségben lévő élő szervezetet és az ott található berendezést minden tartozékával együtt melegíti fel és ezek folyamatosan visszaadják az elnyelt hőt. Mindezt teszik az általános fűtési módoknál 2-4 C fokkal alacsonyabb hőmérsékleten, de azonos, vagy inkább magasabb, komfortosabb hőérzet mellett.

Az infrafűtés esetében, minden, ami az adott helyiségben található, kezdve a falaktól, a bútorok, a berendezési tárgyak, a padlóig egyszóval minden fűtőtestként működik! Az infrasugarak minden irányban sugározva melegítik fel a környező tárgyakat és a falakat. A helyiség hőmérsékletéhez képest túlmelegíti azokat 1-2 fokkal, és mivel a tér mindig igyekszik kiegyenlíteni a hőmérséklet különbséget a levegő és a tárgyak közt, így a „holtidőben” amikor a termosztátunk kikapcsolja a paneleket (mivel elérte a beállított értéket), ezek a felületek kezdenek „fűtésbe” és visszaadják a bennük lévő csekély, de mégiscsak plusz hőt minden energiafelhasználás nélkül.

Többek közt az előbbiek miatt ismeretlen fogalom a penészesedés az infrafűtéses lakásokban!

Ez a fűtési mód mint említettük lehet önálló vagy kiegészítő fűtés is.

Szabályozását tekintve lehet direkt kapcsolású, termosztáttal helyiségenként állítható, akár  telefonon keresztüli, vagy éppen központi vezérlésű is.

infrafűtés, konvekciós fűtés hasonlításaAz infrapanelből kiáramló sugárzás tehát  közvetlenül a testeket melegítik, nem a levegőt. A levegő felmelegedése a másodlagos hőkibocsátás eredménye, amit a felmelegedett testek közvetítenek. Ezért hatékonyabb az infrapanel más fűtésfajtáknál, mert nincs közvetítőközeg.
A hagyományos fűtési módoknál a padlószint és a mennyezet közti hő különbség akár 8-10 oC is lehet, míg az infrapaneles fűtés esetében ez maximum 2 oC.

Az infrafűtéssel fűthető területek lehetőségei szinte végtelenek. Kiválthatjuk vele a régi rossz hatásfokkal működő központi fűtésrendszerünket, konvektorokat, egyedi fűtéses tömblakások, társasházak rosszul vagy gyenge hatásfokkal működő költséges fűtési módjait. Ugyanígy tervezhetjük infrafűtéssel az újonnan épülő házakat, lakásokat, irodákat, raktárakat vagy éppen kisebb-nagyobb üzlethelyiségeinket.

Tavaszi – őszi időszakban mikor már, vagy még a lakás fűtési rendszere nem üzemel, a fürdőszobában zuhanyozás után szinte vacogunk. Megoldást jelenthet egy törölközőszárítós infrapanel vagy egy infratükör ami szakaszos kapcsolással, és alacsony energiaráfordítással teszi hihetetlenül komfortossá az adott helyiséget!

Ez az energiatakarékos fűtési rendszer bárhová beépíthető, mindenütt üzemeltethető, független a gázpiactól!

Az infrafűtésekről és egyéb elektromos sugárzó fűtésekről részletesen mindent megtudhat,  kifejezetten ezzel a témával foglalkozó és csaknem az összes Magyarországon kapható terméket bemutató honlapunkon. Itt azonnali ajánlatot is kérhet illetve vásárolhat is webáruházunkban.

infrafutesbolt.hu


Padlófűtés, elektromos padlófűtés

Padlófűtés és a tévhitek

Tévhit 1 : “Lebegteti a port”

A legáltalánosabb tévhit a padlófűtésekkel kapcsoltban a „por lebegtetése” melynek alapját a 90-es évek végéig alkalmazott hőszigetelés nélküli épületek padlófűtése alakított ki.
A mai építések és a hőszigeteléssel egybekötött felújítások javítottak az épületek energiaigényén így napjainkban kizárólag alacsony hőmérsékletű padlófűtések kerülnek kivitelezésre. Tekintve, hogy a padló és a mennyezet hőmérséklete kis differenciát mutat így minimális a légmozgás a helyiségekben a por nem emelkedik fel.
Világszerte egészségügyi intézményekben ezen okokból felületfűtéseket (padló-, fal- és mennyezetfűtés) használnak, hogy steril pormentes körülményeket biztosítsanak.

Ezzel ellentétben a radiátoros, magas hőmérsékletű fűtések nagy intenzitással keringetik a port.  A magas hőmérsékletű fűtőtest az aljzatról a porral együtt felemeli a hideg levegőt és a fűtőtest tetején a mennyezet felé továbbítja azt, mely később a szoba közepén a lehűlő levegővel együtt cirkulál (porhenger).

Tévhit 2 :  “Drága”
A hagyományos vízkeringetéses padlófűtések bekerülési költsége csekély mértékben magasabb ugyan a radiátoros fűtés kivitelezési költségeinél, azonban a későbbi alacsony üzemeltetési költség hamar megtérül.

Az innovatív elektromos padlófűtések bekerülési költsége jóval a hagyományos radiátoros fűtések alatt marad, üzemeltetési költségük a hagyományos fűtésekével megegyező, teljes mértékben karbantartás-mentesek és megújuló energiaforrásokkal akár most, akár a jövőben kombinálhatók.

Tévhit 3 :  “Utólag, felújítás esetén nem kivitelezhető”
Az elmúlt évek technológia fejlődése lehetővé tette, hogy a már megépült, fűtéskorszerűsítés előtt álló épületekben is kivitelezhető legyen padlófűtés akár a meglévő burkolat és aljzat megbontása nélkül. Ezen technológiák az elektromos fűtőfilmes és fűtőszőnyeges megoldások. Extra vékony beépítési magassággal szerelhetőek önálló vagy komfortfűtésként is, bármely burkolat típushoz kiválóan alkalmazhatóak (laminált padló, járólap, gerendára rögzített fapadló stb…) és lehetséges akár egyetlen szobában is padlófűtést kialakítani legyen az fürdőszoba,gyerekszoba vagy nappali.

padlófűtés így napjaink egyik legjobban elterjedő fűtési formája.

Célja, hogy a lakások, épületek helyiségeiben kialakuljon a megfelelő hő és komfortérzet.

A padlófűtés sugárzó fűtés, azaz infrafűtés is nagyobb százalékban. A komfortérzetet az ilyen jellegű hőátadás a hőáramlásos konvekciós  (pl radiátoros)hőátadással szemben hatékonyabb, így alkalmazása indokolt.

Kezdetben luxusigényű fűtési rendszereknél alkalmazták (ipari épületekben nagy belmagasságú terek fűtésének egyik lehetséges megoldásaként), manapság családi házak, társasházak egyéb lakó és hivatali épületek megszokott fűtési rendszerévé vált.

Rendszereinket minden esetben helyiségenként önálló, programozható vezérléssel tervezzük így drasztikusan (20-30%-al) csökkenthető az energiafelhasználás. Minden egyes helyiség annak funkciója szerint, életritmusához és igényeihez igazítva fűthető.

 dupla szenzoros szobatermosztátokkal külön szabályozható (min,-max) a padló felületi hőmérséklete és a szoba levegő hőmérséklete egyaránt, így a magas hőmérsékletre érzékeny burkolatokhoz is kiváló padlófűtési megoldás!

Az elektromos padlófűtési rendszerek beruházási és kiépítési költsége jóval a hagyományos fűtésrendszerek alatt marad.

Az egyenletes hősugárzás maximális komfortérzetet biztosít. Kihasználja az aljzat hőtároló képességét (a fűtőszőnyeges rendszereknél), így kikapcsolt állapotban is biztosított a kellemes hőérzet. Felhasználási területei széleskörűek, az alacsony beépítési magasságnak köszönhetően ideális választás komfortérzet javítására, vagy meglévő fűtésrendszerének teljes kiváltására.

Programozható vezérléssel kombinálva a helyiségek funkciójuknak megfelelően, időben és hőmérsékletben is önállóan szabályozhatóak. Ez önmagában is akár 20-30% energiamegtakarítást eredményezhet.


   Elektromos padlófűtés összegezve:

– magas komfortérzet akár hidegburkolaton is, – egyenletes hőeloszlás a belmagasságon belül

– precíz, költségcsökkentő szabályzás, – gyors kiépítés, nem foglal helyet az enteriőrben

– gyorsan felmelegíti a helyiséget, – fürdőszobában gyorsan felszárad a padló

– jóval gyorsabb lehet, mint a vizes padlófűtés-rendszer, – nincsenek mozgó és kopó alkatrészek

– nem igényel karbantartást, – biztonságos, – hosszú élettartam és garancia


Még több tudás részletesen, kizárólag padlófűtés honlapunkon:  

padlofutes.info.hu

Item added to cart.
0 items - Ft