Elektromos fűtések fajtái között hogyan döntsünk?

Elektromos fűtések fajtáival még csak ismerkedőnek ajánlom a cikket! Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni és összehasonlítani a saját elvárásaival, lehetőségeivel, elsősorban most lakásfűtésnél?

Beruházási költség

Atlantic F129D fűtőpanelElektromos fűtések legegyszerűbb típusa, az elektromos konvektoros rendszer a legkisebb beruházási költséggel is jár. Indulónak vehetjük az ATLANTIC F19D és F119D szériákat, melyek mobil kialakításúak.

Aztán jön az F129D programtermosztátos verzió falikonzolos szerelhetőséggel. Legyen az induló rendszer ára 1 egység.

Árban valahol itt kapcsolódik be a norvég GLAMOX majd az ADAX NEO, CLEA, BEHA majd a csúcs norvég verzió a WIFI-s ADAX NEO WIFI. Itt már az 1,5 egység beruházással számolhatunk.

A következő lépcsőfok az elektromos fűtőpaneles rendszer kb. 2 egység árával. Ilyen panel az ATLANTIC SOLIUS ECODOMO és LCD fűtőpanel.

atlantic solius LCD fűtőpanel programozható termosztáttal3-6 egységes árral az elektromos radiátorokat találjuk (hőtárolás, infrafűtés, konvekciós fűtés), pl. Atlantic Nirvana és a drágább Atlantic radiátorok. (ezek a fűtőtestek már mindent tudnak esztétikai, fogyasztási, komfortérzetbeli szempontok alapján is)

Elektromos infrapanelek, infrapanel rendszerek bekerülési ára bizony a komoly munkadíjjal együtt könnyedén elérheti az 5-6 egységet is (nyilván ez a helyiség nagyságától is függ).

Pl. ha egy 20 m2-es normál belmagasságú és hőszigetelésű helyiséget korrekten meg szeretnénk csinálni mennyezeti infrapaneles fűtéssel, akkor 4 db 400W infrapanel, ehhez szükséges 16A-es termosztát plusz munkadíj ára 230.000.-ft is lehet…

DEVI elektromos fűtőszőnyegElektromos fűtőszőnyeges padlófűtésnél csak az anyagköltség eléri az infrapaneles rendszerét (kb. 11.000.-/m2).

Infrafilmes utólagos rendszereket talán olcsóbban is kivitelezhetjük, de itt egyre többet hallani a film óriási elektroszmog kibocsátásáról…

 

A kiépítés gyorsasága, munkaerő igénye, elhelyezés

Itt egyértelműen a fali fűtőtestek, konvektorok, fűtőpanelek, radiátorok a nyerőek, hiszen néhány tipli és csavar segítségével egy lakás “fűtésszerelése” 1-2 óra alatt kész van. A felrakás után az egyszerűbbek a dugvillájuk bedugása után azonnal használhatóak, vagy direkt bekötést alkalmazhatunk. Beszereléshez nem is szükséges semmilyen szakember, ha a falban lévő vezetékek és a hálózat áramkapacitása rendben van.

Infrapaneles rendszer mennyezeten történő elhelyezésénél már jóval komolyabb a munkaerőigény, hiszen az egyes paneleket helyiségenként össze kell kötni és termosztátba bekötni. Ha a falon nincs lehetőség a fűtőtesteket elhelyezni, akkor csak ez a lehetőség marad a padlószerkezet megbontása nélkül.

Elektromos padlófűtés kialakítása (fűtőszőnyeges rendszer) jár a legtöbb munkával és természetesen idővel is.

Komfortérzet

Talán a konvekciós fűtőtestek (elektromos konvektorok) ventilátor nélküli, kellemes meleg levegős keringetésével indulhatunk. Itt a fűtőtest gyakorlatilag nem ad meleget, csak a levegőt melegíti a kívánt hőfokra.

A fali fűtőpanelek (Solius pl. ) már meleget is sugároznak, azaz a konvekciós keringés mellett érezzük is, hogy honnan jön a meleg, hasonlóan egy cserépkályhához vagy akár egy kandallóhoz. Én ezt mondanám az egyik legkellemesebb komfortérzetnek, hiszen az ember ősidők óta hozzá van szokva ehhez a fűtésformához.

konvekciós fűtés, infrapaneles fűtés

Az infrapanelek fentről érkező infrasugárzása sokakat zavar, hiszen a fejünk kapja először a meleget, bár kétségtelen, hogy a jó hőérzet miatt alacsony a fogyasztás.

A nyerő valószínűleg egy jól beállított pufferes (aljzatbetonban elhelyezett) fűtőszőnyeges elektromos padlófűtés, ahol még a padló hőmérsékletét is vezérelhetjük, attól függően, hogy mi a legkellemesebb a lábunknak.

Elektromos fűtések fajtáinak fogyasztása

Sorrendben:

  • mechanikus termosztátos elektromos konvektor (Atlantic F19D, ADAX VP KT,..)

  • elektronikus termosztátos, de még tekerős konvektor (Atlantic F119D, Glamox ET)

  • programtermosztátos elektromos konvektorok (Atlantic F129D, Glamox GDT, ADAX NEO, ADAX NEO WIFI)

  • infrapaneles rendszerek

  • elektromos fűtőpanelek (Atlantic Solius)

  • elektromos padlófűtés

  • elektromos radiátorok (Atlantic Nirvana, Galapagos, Maradja

Annyi mondható el, hogy ha kiindulásnak az alap konvektorokat tekintjük, akkor a lista végére eljuthatunk akár a 30-40%-os megtakarításig.

 

Item added to cart.
0 items - Ft